ASSALAMUALAIKUM... Salam sejahtera...maaf zahir batin

Friday, September 19, 2014

Sedapnya jeruk maman





Dulu2 ingat lagi  mak suka masak lemak cili api jeruk maman ni. Baru2 ni baru tau boleh makan macam tu saja. Tengok kat pasar tani ada gadis Kelate jual dalam bungkusan plastik kembung. Tiba2 teringin sangat nak cuba. Sebelum sayur ni dimesin bersama2 rumput yang semakin semak. Namun begitu maman aku ni tak sesedap maman yang bunganya warna putih, ini maman pasir yang liar. Maman bunga putih tu di kampung Negeri sembilan orang buat rendang. Sudahpun diiktiraf sebagai antara makanan terlazat didunia. Mat salleh pun cakap sedap. Eh... tak caya cuba tanya encik google. Keyword nya '' Rendang maman terlazat didunia'', tapi orang lama2 dan warih je yang pandai buat tu, walaupun cara masaknya simple sangat.

Cara buat dan makan jeruk maman,

Daun maman, secekak orang dewasa
garam kasar/halus sesudu besar
nasi secawan
air masak yang dah sejuk

Cuci dan toskan daun, letak dalam satu bekas, blen nasik dan curahkan dalam bekas maman, masukkan garam dan tutup. Peram 3 hari, 2 hari atau sehari pun boleh.

Dah siap, keluarkan maman dari bekas, toskan, potong bawang dan cili padi, sedikit belacan bakar.