Gila... kilang buat makanan kucing pun pakai mesin, lagi bersih, tapi makanan manusia dipijak2. Walau pun tokey2 dia dah nafikan, cuba perhati... cara tokey dia bergambar pegang roti tanpa pakai sarung tangan, apron tak pakai, rak roti paling bawah dekat dengan tapak kaki, dengan sendiri menunjukkan tokeynya juga pengotor.
Air ketiak...
Mungkin tak ramai yang tau kilang buat sos cili, kicap dan tauhu terutama yang diproses kecil-kecilan di belakang rumah, memang tak terjamin kebersihan. Lantainya teruk, lagi bersih tandas awam. Ingat kes bihun cap Masjid dulu. Geli...air peluh, bulu ketiak jatuh, semua tu terbayang2. Jangan tertipu dengan Cap. Nama Masjid, tapi bukan produk muslim. Tapi isunya ialah kebersihan, bukan produk muslim atau non muslim.
Aku selalu beli dulu, sebab ada lambang masjid. Sekali keluar berita, kilangnya lagi kotor dari kandang vavi. Celaka...vavi betul tokey kilang tu. Sekarang kilang tu dah hangus terbakar. Bagus lah.
Kotor...
Bos lama dulu, berniaga catering, selalu ambil ambil stok sos dalam kuantiti yang banyak. Rajin survey harga dan meninjau tempat memproses berkenaan. Memang banyak yang bersih sebab dibuat dengan mesin, namun yang kotor pun banyak. Jadi hati2 lah. Guna produk yang diyakini halal.
Kahak dan liur...
Kalau makan diluar pun hati2 lah. Gerai atau restoran. Kalau pesan makan lambat sampai. Jangan nak marah2. Cakap elok2. Kalau tak puas hati, cari kedai lain saja. Sebab macam2 cerita dah aku dengar. Pelayan bengang, tukang buat air tension, tukang masak stres, macam2 dia boleh letak dalam pesanan/makanan kamu, ludah, kahak, dan lain2 bayangkan sendiri.
Ada kawan pernah nampak, pekerja restoran mamak goreng kueh dah hampir penuh dalam bekas, tiba2 bekas terjatuh. Dia kutip balik kueh yang berterabur, dan goreng semula. Bila ditegur katanya kuman akan mati bila digoreng. Tak akan dibuang, tentu rugi.
Nak selamat, Lebih baik bawa bekal sendiri.